SÅ HÄR FÅR DU ETT RIKTIGT GOTT KAFFE

Att välja bland världens kaffebönor, och sedan blanda, rosta och mala dem till olika kaffen, det är bara början. Det sista momentet står du för: bryggningen. Här finns en del att tänka på, faktorer som påverkar kaffeupplevelsen. Så här gör du för att få en riktigt god kopp kaffe.

VÄLJA ROSTNING

Inte ens den bäste kaffeexperten kan säga vilket kaffe just du ska välja. Det är upp till dig och din smak – och det är därför vi erbjuder inte mindre än trettiotalet olika kaffen. Prova dig helt enkelt fram tills du hittar dina favoriter.

En kaffekopp full med kaffebönor

HELA BÖNOR

Den riktige finsmakaren maler själv. Genom att mala bönorna precis innan bryggningen får du kaffet att smaka mer och färskare, det doftar godare, och du kan enkelt anpassa till olika sätt att brygga kaffet. Vi har six kaffen med hela bönor, blandningar som sträcker sig från Gevalias klassiska smaker till den mörkaste och fylligaste espresso.

Malning av kaffebönor i en bryggare

MALNINGEN

Malningen är en viktig del i kaffets smakupplevelse. Välj malningsgrad utifrån vilken bryggmetod du använder – ju snabbare bryggtid, desto finare malt kaffe. ”Kokkaffe” ska vara grovmalet, espresso mycket finmalet, och kaffen för vanlig bryggare mittemellan.

VATTNET

Oavsett bryggmetod, använd alltid nytappat kallt vatten. Vattnet är en viktig del för smaken, och vatten som stått i ledningarna kan ta smak av dem. Kallt vatten är mer syrerikt och tar bättre fram smaken ur kaffet.

Vattnet som strömmar ur bryggaren bör hålla 92 – 96°C. Det är när de små bubblorna börjar komma – vattnet ska alltså aldrig koka när man brygger kaffe. (Det är dags att sluta säga ”koka kaffe”.)

Förvärm gärna kopparna innan du häller upp kaffet. Rör om innan du serverar – det första vattnet som rinner genom kaffemaskinen eller bryggaren tar med sig mer av kaffets smak.

Ett berg malet kaffe med en skopa

DOSERINGEN

Följ anvisningarna som gäller för den typ av maskin du använder och prova dig fram lite grann. Om du maler själv, tänk på att egenmalt kaffe är luftigare än vacuumförpackade färdigmalda kaffen – du behöver ta lite extra.

En man i en stol med varmt kaffe i en termos

VARMHÅLLNING

Vid varmhållning och återupphettning av kaffe bildas bitterämnen, kaffet blir beskt och surt. Låt inte kaffe stå framme längre än 30 minuter på värmehäll. Om du måste varmhålla kaffe, använd termos.

MJÖLKSKUMMET

Använd kylskåpskall färsk mjölk eller lattemjölk – helst inte lättmjölk. Värm i mikro, espressomaskin eller kastrull, men inte över 60 – 65°C. Mjölken ska bli som tjockrinnande grädde, vilket görs bäst med en elvisp. Om du har espressomaskin, använd ångpipan. Häll kaffet först i koppen, häll sedan långsamt i mjölken.

En person häller upp en kopp kaffe från en bryggare för en kvinna som bär en vit skjorta

RENGÖR

Rengör och torka av bryggaren, särskilt de delar som kommer i kontakt med kaffet. Kalka av kaffemaskinen eller bryggaren med jämna mellanrum. Ren utrustning ger ett godare kaffe.